Menin ottamaan tottista Wanhan Woimalan nurtsille, koska kaikki hiekkakentät olivat peilijäässä. Aikomuksena oli ottaa pk-puolen liikkeitä, mutta koska tuo "kenttä" on aika pieni, muutin suunnitelmaa tokopainotteisemmaksi. Ja lopulta myös tokoliikkeet kutistuivat yhteen (tai no kahteen...).
Rakensin siis ensiksi ruudun, noin 1,2 m kanttiinsa ja keskelle ruokakippo. Sitten hain Letun ja lähetin sen n. kolmen metrin päästä ruutuun. menihän se, kun ruoka oli ihan näkyvissä. Toinen samanmoinen toisto heti perään.
Sitten otin kipon pois, ja ajattelin kokeilla ilman kippoa. No hitsit, koirahan meni sinne! Tsät seurasi kauhea aivokapasiteetin ylikäyttö (ohjaajalla) ja päädyin treenaamaan seuraavasti, ja seuraavista syistä:
Ruutumerkit ovat paikallaan, mutta ruudussa ei ole mitään (uudella treenikerralla sinne voi viedä ruokakipon, mutta ei montaa kertaa). Ruutua isonnetaan pikkuhiljaa, lähetysmatkaa nopeasti. Koira lähetetään ruutuun, ja sen tulee pysähtyä seisomaan itsenäisesti merkkien keskelle.
Miksi? No, meillähän on ollut ongelmana se, että Lettu etsii hajuaistillaan sitä ruokaa jostain, eikä edes näe ruutumerkkejä. Niinpä merkit eivät merkitse sille mitään. Itsenäisen pysähtymisen taas haluan sille siksi, että se paineistuu helposti jos on yhtään epävarma, ja kisatilanteessa usein on painetta jo valmiiksi. JOS se on hyvässä vireessä pysäytyskäskyä voi silti käyttää, se kyllä osaa sen.Haen tällä myös sitä, että jos kehuja tai maahankäskyä ei kuulu, se itse korjaa paikkaansa (lisäkäskyksihän tällainenkin tulkitaan, mutta koiran mielentilan kannalta se on mukavampi vaihtoehto kuin huudella sille kaukaa korjailuohjeita).
Näin iis edetään, ja tämänpäiväinen treeni poiki jo edistystä:
Otin ihan hirveästi toistoja, ja Lettu useimmiten meni ruutuun laukalla. Aluksi se istuutui sinne (annoin sille alussa seiso-käskun mutta silti se istui) ja alussa se myös nuuhki maata kovasti (ei siis nameja enää maahan ainakaan!). Muutaman kerran kävin viemässä sen ruutuun seisomaan, etenin itse kauemmaksi ja kehuin kovasti, tämän jälkeen homma alkoi loksahtaa kohdalleen.
Laitoin koiran välillä autoon ja siirsin ruudun eri kohtaan, heti ekalla lähetyksellä taas suoraan ruutuun! Saimme monta onnistumista, toki epäonnistumisiakin tuli kuten:
-Lettu ei lähtenyt yhdellä käskyllä
-Lettu kävi ruudussa mutta tuli takaisinpäin minua vastaan
-Lettu sorkki törppöjä tassuillaan
-Lettu meni ruutuun vasemmasta reunasta, tosin tosi tiiviisti eka törpön vierestä
Luulen nyt kuitenkin että olemme oikealla tiellä. Palkkauksessa kehuminen on tärkeintä, sitten minun varmaan täytyy vaihdella sitä että menekö palkkaamaan sen ruutuun vai kutsunko luokseni palkoille. Olen ainakin itse ihan innostunut tästä, ja se on hyvä se!
Näiden lisäksi en sitten oikeastaan ottanut muuta, paitsi yhden mettallinoudon (isolla metallikapulalla) joka ei ollut kauhean hyvä... Lettu ensin kakrkasi, tuli vinoon eteen eli luovutus oli ihan kauhea, sitten se pudottikin kapulan ja minä menin korjaamaan sen heittämällä uudestaan, nyt se luovuttu kaukaa ja ihan lysyssä. Tämän korjasin sitten yhdellä pitämisellä (nopea). Huono keskittyminen itseltä, luulen että tämä oli vaan sitä.