Tällä kertaa jälkitreenin aiheena oli simppelisti janat. Omaa laiskuuttani kuitenkin tei ne niinkuin monesti ennenkin, tyyliin "suunnilleen tästä lähetän ja tuosta poljen jäljen" eli kauhean tieteellistä toteutusta ei tälläkään kertaa tullut. Kuitenkin kahdella eri janalla oli pituutta about 20 metriä, eka oli ihan samanlaisessa metsässä kuin ympärilläkin, toka oli vanhan metsäkoneen jäljen päällä (siis jo kasvillistuneen jäljen). Ekalta janalta jälki lähti miltei suoraan eteenpäin ja oli ihan lyhyt, kaksi keppiä, tokalla janalla tuli suuntahäiriö ja jälki oli U:n mallinen, U:n pohja janalla. Testing, testing... Tällä jäljellä oli niin mielenkiintoisen monipuolinen maapohja että oli pakko tehdä vähän pidempi jälki (n. 100m kuitenkin vain) jolla sitten 5 kapulaa joista osa ihan minipikkiriikkisen ohkaisia.

Ekalle janalle Lettu lähti vauhdikkaasti mutta suoraan. Kun se oli edennyt arviolta 10 metriä (pitää mitata mun liina!) lähdin sen perään, mutta tällöin Lettu kääntyi takaisin. Pysähdyin ja lähetin siitä kohden uudestaan, jälleen perään vasta n. 10 metrin välillä. Nyt Lettu eteni jäljen päälle asti, ja paikallistikin sen heti ja lähti seuraamaan sitä. Bueno! Vielä buenompaa oli se, että minä selkeästi näin milloin se poimi jäljen, kuono tipahti maahan sillä sekunnilla!

Toka janalla lähtö samanlainen mutta nyt Lettu eteni suoraan kertalähetyksellä. Jälleen näin ihan ilmiselvästi milloin se poimi jäljen, mutta Lettu lähtikin takajäljelle (joka siis jäljen muodosta johtuen jatkui eteenpäin, lisäksi tuuli kävi tältä puolen). Pitihän mun toimia kuten kokeessa toimisin, eli en lähtenyt perään ennenkuin liina oli tiukalla. Samaan aikaan Lettukin kääntyi takaisin, en nyt sitten tiedä kääntyikö se siksi kun minä lähdin liikkeelle vai ihan itsekseen. Joka tapauksessa ilman eri käskyä se jäljesti janan yli ja jatkoi oikeaan suuntaan. Tässä treenissä oli buenoa se, että JOS se huomasi minun olevan eri mieltä jäljen suunnasta ja korjasi sen siksi, se ei ainakaan paiineistunut tai muutenkaan antanut tapahtuneen häiritä. Itse jälki nimittäin sujui upeasti ja kaikki minipikkiriikkisetkin kapulat nousivat.

Näyttää siis pitävän paikkaansa se, että pidempi jana onkin koiralle helpompi. Lisäksi kohtuullisen navakka tuuli oli eka janalla takanamme osaltaan helpottamassa janalla etsimistä kun jäljestä ei tullut hajua kuin vasta kohdalla. Tokalla janalla tosiaan tuo sivutuuli saattoi vaikuttaa takajäljen ottoon.

Mutta juu, lisää näitä joskaan ei liikaa. Ja pliis pray with us että me saataisiin koepaikka!