Hyvin alkanut hakukoe muuttui sitten painajaiseksi. Lettu oli oikein täpäkkänä ennen kentälle menoa, heittelin sille vaan palloa ja otin sen pari kertaa sivulle mistä heti pallo lensi. Sitten seuraamiseen ja pudotin pallon vaivihkaa maahan.

Kun mentiin kentälle, kontakti katosi heti. Paikkamakuuseen mennessä se jo jätätti ja kierteli mun väärälle puolelle (=mun ja tuomarin + yleisön väliin). Maahan se jäi nihkeästi ja olikin noussut hetimiten puoli-istuvaan asentoon. Meidän ei kuitenkaan kauaa tarvinnut paikalla maata, sillä toisen koiran suoritus keskeytettiin heti alkuunsa.

Menin seuraamispaikalle, Lettu katseli muualle. Lähti mukaan mutta jo n. 10 askeleen jälkeen se alkoi jätätää ja oli jäämässä seisomaan, tein niinkuin olin suunnitellut ja otin sitä pannasta kiinni ja vedin. Lettu reagoi tähän pyristelemällä joten tämä saattoi näyttää nyt pahemmalta kuin olikaan, tuomari tietenkin keskeytti meidän suorituksen siihen ja sain vielä moitteet epäurheilijamaisesta käytöksestä. Tietenkin.

Kun olimme kuulleet kunniamme, menin uudelleen kentälle. Lettu ei liikkunut vieläkään, joten kaulapannasta kiinni ottaminen ei siis ollut edes auttanut.  Lisäksi kun menin muiden ihmisten luokse Lettu pyrki edelläni kohti autoa ja sen eteen sattui vahingossa toinen koira, Lettu rähähti tälle. Eipä olisi tuotakaan tarttenut tapahtua! Taas sain kuulla tuomarin kommentit kun menin pannasta ottamaan kiinni, onneksi ei sentään syyttänyt koiraa garessiivisuudesta.

Sitten hain pallon autolta, ja menin kentälle taas. Lettu teki ihan täydellistä tottista, tai, no, ainakin tsiljoona kertaa niin hyvää kuin edes uskaltaisin siltä toivoa koetilanteessa. Kävin kaikki liikkeet läpi henkilöryhmineen päivineen palkkaillen aika harvakseltaan sillä pallolla, mutta pallo oli mulla koko ajan oikeassa kädessä eli siis näkösällä. Ainoa varsinainen virhe oli eteenmenossa, jossa Lettu ennakoi maahanmenoa hidastamalla, ja noutoihin olisin toivonut enempi "potkua". Jossain vaiheessa nollakoiralle ammuttiinkin eikä Lettu reagoinut siihen.

Että silleen, mitäs tässä nyt voisi enää tehdä. Toisaalta, sainhan Letun irti namikäden perässä kulkemisesta niin voisinkohan lopultakin saada sen irti kaikista palkoista? Käytännössähän mulla on se naksutinkin kädessä silloin kun hion tarkempia tottiskuviota, ehkä Lettu vaan tarkistaa mun kädet jotta onko niissä mitään eli kannattaako hommia tehdä. Sama ilmiöhän meillä on agilityssa. Viisas koira. Masentavan viisas.